Svetaktivit.sk | Svetoutdoor.sk | Vozimesa.sk | Svetcestovatela.sk | Stramag.sk | Extravagante.sk

pondelok, 20 mája, 2024

Čo sú to lineárne vedenia a kde sa využívajú?

-

V rôznych odvetviach strojárstva (a nielen tam) sa často využívajú aj lineárne vedenia. Tento pojem však nemusí byť jasný úplne každému. Čo to teda tie lineárne vedenia sú? Na to vám skúsime odpovedať.

Čo robia lineárne vedenia?

Ide o mechanické zariadenia, ktoré vykonávajú regulovateľný lineárny (priamočiary) pohyb a to tak v horizontálnej ako aj vertikálnej polohe. Môžeme ich teda zaradiť medzi polohovacie systémy. Lineárne vedenia nahrádzajú hydraulické, či pneumatické piesty.

Základom každého dobrého lineárneho vedenia je konštrukčný systém, ktorý umožňuje jednoduché pripojenie k existujúcim zariadeniam, či rovnako jednoduché rozšírenie lineárneho vedenia o rôzne elektronické prvky, či iné nadstavby. Tiež je možná tvorba lineárneho systému buď s jednou, alebo s viacerými osami.

Súčasťou lineárnych vedení sú aj vodiace systémy, ktoré zaisťujú fixáciu pohybu v jednej ose. Bežne ide o vodiace systémy tyčí a rôznych puzdier, koľajníc a ďalších prvkov v závislosti od potrieb danej aplikácie.

Kde sa využívajú lineárne vedenia?

Na svoje fungovanie využívajú spoľahlivé elektromotory. Samozrejme, je tu potrebný prevod rotačného pohybu klasického elektromotoru na lineárny. Na to sa využívajú rôzne mechanizmy a medzikusy v závislosti od danej aplikácie.

V lineárnych vedeniach sú to pohony, ktoré umožňujú regulovateľnosť celého systému. Tým je umožnené aj nasadenie lineárnych vedení v automatizovaných celkoch: lineárne vedenie sa zastaví v danom čase alebo po absolvovaní určitej vzdialenosti.

Na koniec ešte doplňme najčastejšie oblasti, v ktorých sa aplikujú lineárne vedenia. Môže ísť napríklad o automobilový, banský, drevospracujúci, papierensky, potravinársky, či zlievarenský priemysel, dopravu, letectvo, poľnohospodárstvo, zdravotníctvo a ďalšie odvetvia.

PR článok

Ďalšie články

Vianoce za dverami! Očakávané vianočné filmy, ktoré nám spríjemnia sviatky

Sviatky sú obdobím radosti, lásky a oddychu, a neodmysliteľnou súčasťou tejto atmosféry sú aj vianočné filmy. Každý rok nám...

Výber podložky na cvičenie – toto je najdôležitejšie

Začínate s cvičením a uvažujete, že by sa vám hodila podložka na cvičenie? Na trhu existuje pestrá ponuka podložiek,...

Prečo vziať deti na detské ihriská? Zdravý pohyb vašich detí je základom ich rastu

Detské ihriská sú miestom, kde sa naše deti stretávajú s priateľmi, vyjadrujú svoju kreativitu a predovšetkým, kde sa hýbu....

Čo sa udialo na Slovenskej hudobnej scéne rapu za posledný rok?

Slovenská hudobná scéna má v posledných rokoch nezadržateľný vzostup, pričom rap a hip-hop získavajú stále väčšiu popularitu a stávajú...
spot_img

Ďalšie články

Vianoce za dverami! Očakávané vianočné filmy, ktoré nám spríjemnia sviatky

Sviatky sú obdobím radosti, lásky a oddychu, a neodmysliteľnou...

Akumulátorové náradie, ktoré nesmie chýbať v dielni žiadneho kutila

Každý domáci majster, či kutil potrebuje vo svojej dielni...
spot_img

Súvisiace článkyInformácie a tipy pre teba
Odporúčane pre teba