Svetaktivit.sk | Svetoutdoor.sk | Vozimesa.sk | Svetcestovatela.sk | Stramag.sk | Extravagante.sk

streda, 8 mája, 2024

Výber podložky na cvičenie – toto je najdôležitejšie

-

Začínate s cvičením a uvažujete, že by sa vám hodila podložka na cvičenie? Na trhu existuje pestrá ponuka podložiek, preto môže byť ťažké rozhodnúť sa pre tú najlepšiu možnosť pre vás, najmä ak ešte nemáte žiadne skúsenosti. S našimi radami to však hravo zvládnete. Na čo si dať pri kúpe podložky na cvičenie pozor?

1.   Druh cvičenia

To, aká podložka bude vašim potrebám vyhovovať najlepšie, určí predovšetkým druh cvičenia, ktorému sa chcete venovať. Mnohí z nás si pri podložke na cvičenie automaticky vybavia jogamatku, no aj iné druhy cvičenia si vyžadujú podložku, napríklad pilates, aerobik, gymnastika, ale aj tréning s vlastnou váhou alebo posilňovanie. Každý druh cvičenia však bude mať na podložku iné nároky.

Na jogu hľadajte pevnú a dostatočne dlhú podložku s protišmykovou úpravou povrchu, aby ste pri jednotlivých asanach boli stabilizovaní, výhodou je aj antibakteriálny povrch. Ideálna hrúbka podložky na jogu je 3 až 5 mm.

Ak sa venujete pilatesu alebo rehabilitačným cvičeniam, potrebovať budete mäkšiu a vyššiu podložku ako na jogu, takisto by mala mať dostatočnú dĺžku kvôli stabilite. Ideálna hrúbka podložky na pilates je okolo 9 mm a viac. Obzvlášť v prípade rehabilitačných cvičení si vyberajte hrubšie podložky.

Milovníci aerobiku, gymnastiky a ďalších dynamických cvičení by mali hľadať podložku na cvičenie s protišmykovým povrchom dostatočnej výšky a hustoty, aby podložka dokázala spoľahlivo tlmiť nárazy a chránili ste si kĺby pred nadmerným zaťažením a otrasmi. Ideálna hrúbka podložky na dynamické cvičenia je približne 8 až 9 mm.

2.   Materiál a štruktúra podložky

Podložky sa vyrábajú z umelých alebo prírodných materiálov. Prírodné materiály ako kaučuk, korok, juta, bavlna dokážu lepšie absorbovať pot ako podložky zo syntetických materiálov –  klasické alebo recyklované PVC, TPE pena, NBR, EVA pena.

Voľba materiálu ovplyvňuje aj štruktúru podložky. PVC podložky mávajú hladší povrch, preto sa viac hodia na pomalšie, menej dynamické cvičenia. Ak sa venujete skôr náročnejším, dynamickým cvičeniam, vyberať by ste si mali drsnejšiu štruktúru.

3.   Rozmery

Dĺžka a šírka podložky sa odvíja aj od vašej postavy a hmotnosti. Podložky na cvičenie sa štandardne vyrábajú na výšku do 180 cm, no existujú aj možnosti pre vyšších ľudí (long verzia) a aj menšie veľkosti napríklad pre deti.Šírka klasickej podložky je približne 60 cm, no ak vám vyhovuje skôr širšia podložka, nájdete aj také so šírkou 68 cm. 

Pri rozhodovaní o ideálnej hrúbke podložky okrem druhu cvičenia zvážte aj vašu hmotnosť. Štíhlejším a ľahším osobám paradoxne viac vyhovujú mäkšie podložky, ťažšie postavy uprednosňujú tenšie podložky okolo 4 mm. Prvoradé je však vaše pohodlie pri cvičení.

4.   Kde budete cvičiť

Hrúbka a hmotnosť podložky je rozhodujúcim kritériom pri výbere podložky v prípade, že budete cvičiť často mimo domova. Ak cvičíte najmä doma, tento parameter pre vás nebude taký podstatný, avšak neustále prenášanie podložky si vyžaduje premyslený výber, pretože hrubšie, širšie a dlhšie podložky zaberajú pri zrolovaní viac miesta, sú preto nepohodlnejšie na prenášanie ako ich tenšie verzie.

Podložky, ktoré budete často nosiť do parku, fitness centra alebo kdekoľvek na cesty a dovolenky, by teda mali byť čo najľahšie a najtenšie. Praktickou voľbou sú univerzálne podložky s hrúbkou okolo 4 mm, no rozhodnúť sa môžete aj pre ultraľahkú travel podložku s hrúbkou okolo 1 až 1,5 mm, ktorá po zložení nezaberá veľa miesta.

5.   Dizajn a cena

V neposlednom rade pri výbere podložky zaváži aj jej dizajnové prevedenie. Závisí len od vašich preferencií a vkusu, či dáte prednosť jednofarebnej, viacfarebnej alebo vzorovanej podložke s potlačou. Jednofarebné podložky si obyčajne vyberajú ľudia, ktorí nechcú byť pri tréningu ničím rušení, ak chcete stimulovať svoj mozog vizuálne, siahnite po podložkách s geometrickými vzormi, mandalami alebo potlačou. Estetická podložka vás môže motivovať k častejšiemu cvičeniu. 

Samozrejme, výber značne ovplyvní aj váš rozpočet. Prírodné podložky bývajú drahšie ako podložky z umelých materiálov.

PR článok

Ďalšie články

Zdravé stravovanie. Ako si vytvoriť vyvážený jedálniček

V súčasnom uponáhľanom živote, kde je čas drahocenný a zdravý životný štýl na vzostupe, sa venujeme téme zdravého stravovania....

Sú garniže stále v móde? A aké je ich využitie

V súčasnom svete interiérového dizajnu, kde sa trendy neustále menia a vývoj je rýchly, sa mnohí pýtajú, či tradičné...

Ako cvičenie ovplyvňuje fyzické aj duševné zdravie

Zdravý životný štýl je dnes viac než len módnym trendom – stáva sa nevyhnutnosťou v hektickom svete, kde sa...

Módne tipy na zimnú obuv pre ženy

Zima je obdobím, kedy sa naša obuv stáva nielen praktickým doplnkom pre ochranu pred chladom a snehom, ale aj...
spot_img

Ďalšie články

Čo sú to lineárne vedenia a kde sa využívajú?

V rôznych odvetviach strojárstva (a nielen tam) sa často...

Čo sa udialo na Slovenskej hudobnej scéne rapu za posledný rok?

Slovenská hudobná scéna má v posledných rokoch nezadržateľný vzostup,...
spot_img

Súvisiace článkyInformácie a tipy pre teba
Odporúčane pre teba